Prototyp mówiących paneli.zdjęcie: Tau Ceramica

Przyjaciel, który Cię przypilnuje

7 lutego 2008, 01:34

Moda na zdrowy styl życia stała się dobrym źródłem dochodów dla producentów "specjalnej" żywności, sprzętu do ćwiczeń oraz wszelkich pomiarów (masy, tętna, ciśnienia, tkanki tłuszczowej...). Na nic jednak ćwiczenia i ważenia, jeśli np. zaczniemy się objadać w środku nocy. Tutaj swojej szansy szuka hiszpański producent ceramiki, firma Tau Cerámica. Zaprezentowała ona prototypy paneli podłogowych, które potrafią... pouczać osoby stojące przed lodówką.



© Victor Keech

Wegetarianie chorują rzadziej, ale...

17 marca 2009, 00:33

Osoby preferujące "zieloną dietę" chorują na większość nowotworów rzadziej od zwolenników mięsa. Niestety, mamy też dla nich złe wiadomości...


Białkowa dieta-cud po urazie mózgu

8 grudnia 2009, 13:05

Dieta, na którą składają się mięso kurczaka, ryby i koktajle białkowe, może znacznie poprawić stan osób z urazami mózgu (Proceedings of the National Academy of Sciences).


Banany na chorobę Crohna

26 sierpnia 2010, 12:14

W tkankach pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna - nieswoistym stanem zapalnym ściany przewodu pokarmowego, któremu towarzyszą przewlekłe biegunki, bóle brzucha i krwawienia - występuje więcej bakterii E. coli. Cechuje ich również obniżona zdolność zwalczania bakterii jelitowych. Specjalnie z myślą o nich naukowcy testują obecnie preparaty na bazie rozpuszczalnych włókien z banana jadalnego.


Zastępniki tłuszczu sprzyjają tyciu, nie odchudzaniu

21 czerwca 2011, 11:48

Substytuty tłuszczu wcale nie pomagają schudnąć, a wręcz przeciwnie - przyczyniają się do wzrostu wagi. Nasze badanie pokazało, że zastępniki tłuszczu mogą kolidować ze zdolnością organizmu do regulowania spożycia pokarmów - podkreślają naukowcy z Purdue University


Izomaltuloza nie gwarantuje dobrej kontroli glikemicznej

16 kwietnia 2012, 10:44

U pacjentów z cukrzycą typu 2. zastąpienie sacharozy izomaltulozą, disacharydem zbudowanym z glukozy i fruktozy, nie stanowi gwarancji lepszego kontrolowania choroby (Diabetes Care).


Papryka uchroni przed parkinsonem?

9 maja 2013, 10:23

Wydaje się, że przez obecność nikotyny, jedzenie owoców roślin z rodziny psiankowatych (Solanaceae), np. pomidorów, bakłażanów czy papryki, może zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na chorobę Parkinsona.


Resweratrol pomaga matce, ale szkodzi płodowi

3 czerwca 2014, 11:51

Amerykańscy naukowcy zauważyli, że suplementy z resweratrolu przyjmowane przez ciężarne prowadzą do nieprawidłowości w rozwoju trzustki płodu.


Oligofruktoza ogranicza przyrost wagi

9 kwietnia 2015, 12:53

Suplementacja oligofruktozą (jedną z frakcji błonnika pokarmowego) zmniejsza przyrost wagi u szczurów na wysokotłuszczowej i wysokocukrowej diecie.


Myszy nie tyją na wysokotłuszczowej diecie bogatej w sól

12 czerwca 2015, 10:42

Myszy nie tyją na wysokotłuszczowej diecie, gdy uwzględnia ona również dużą ilość soli - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Iowy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy